De piekeraar

Een diepe zucht klinkt vanaf de behandelstoel. Ik vraag waar die zucht vandaan komt.
Hij kijkt me vragend aan en zegt: ‘Als ik alles op moet noemen, ben ik morgen nog niet klaar.’ Dus tja, waar zal ik beginnen. We beginnen een gesprek en ik vraag waarvoor hij precies een afspraak wilde.

Het antwoord kwam snel. ‘Gewoon omdat het zo niet langer kan, ik word stapelgek van mezelf. Het is teveel, alles is teveel en het houdt maar niet op. Er komt steeds meer bij. Ik weet echt niet meer hoe het verder moet. Ik pieker dag en nacht.’

Piet( niet zijn echte naam) vertelt me waar hij allemaal over piekert. Het is veel, echt veel. Werk, maar ook privé stapels werk. Hij slaapt slecht, zijn bloeddruk is te hoog, zijn cholesterol is te hoog, hij eet ongezond en overgewicht wordt erger en erger. Piet geniet niet meer van het leven. Hij is veranderd in een stuiterbal en ketst alle kanten op. Ik meet zijn bloeddruk. Die is inderdaad hoog en ik vraag of hij bij de huisarts is geweest. ‘Ja’, zegt hij, ‘en zij heeft me naar jou gestuurd, zo ben ik hier terecht gekomen.’

piekeraar

We beginnen met kennismaken met hypnose, dat is altijd spannend de eerste keer. Het gaat heel goed en Piet ontspant. Alle stress sturen we op reis. Ieder probleem gaat in een aparte koffer, zodat hij de koffers later, wanneer hij er tijd voor heeft, één voor één kan openmaken.

Als de sessie is beëindigd, zijn er emoties van blijdschap en verdriet. Had hij dit maar eerder geweten, zegt hij. Piet voelt zich opgelucht en kijkt uit naar de volgende sessie.

Inmiddels is Piet een paar keer geweest. Het gaat nu veel beter met hem. Zijn bloeddruk is normaal, het stressniveau is zo goed als normaal, hij is 3 kilo afgevallen en voelt zich een ander mens.