'Wat ben ik blij dat ik deze stap gezet heb'

Hanneke was 46 toen haar man haar 6 jaar geleden verliet voor een jonge vrouw die hun dochter had kunnen zijn. Het bericht kwam voor haar als de bekende donderslag bij heldere hemel. Hoe kon dit nou? Ze hadden het toch altijd fijn gehad samen? Hannekes verdriet was enorm. Ze raakte in een depressie en begon het holle gevoel in haar binnenste weg te eten. Met alle gevolgen van dien.

Steeds dikker

'Ik at vooral veel zoetigheid. Dat verzachtte de pijn een beetje, al was het vaak maar voor even. Al snel werd ik zwaarder, maar dat kon me op dat moment niet zoveel schelen. Mijn zelfbeeld was toch al ver onder het nulpunt gedaald', blikt Hanneke terug. 'Er gingen een paar jaar voorbij en ik werd steeds dikker.’

hanna

Lichamelijke klachten

‘Daarnaast kreeg ik ook steeds meer lichamelijke klachten: ik had veel pijn aan mijn knieën en er werd diabetes type 2 geconstateerd. Dat was ook het moment dat ik besefte dat ik beter met mijn lichaam moest omgaan. Ik moest afvallen en begon met diëten. Maar elke keer won mijn behoefte aan zoet het weer van mijn goede voornemens. Vooral als ik gestrest of verdrietig was. Het resultaat laat zich raden', klinkt het zacht.

Virtuele maagband

'Via via ben ik uiteindelijk bij Winny Priester terechtgekomen. Ik had gelezen over de virtuele maagband en dat sprak me meer aan dan een 'echte' maagband. Ik vond het nogal wat om 'zomaar' in mijn lichaam te laten snijden. Het contact met Winny voelde meteen prettig en vertrouwd. Het was zó bijzonder om het effect van de maagband te ervaren die ze bij me geplaatst had!’

Opgeruimd hoofd

‘Niet alleen was mijn maag niet langer meer een bodemloze put waar ik alles maar in kon proppen, maar ook die onweerstaanbare zucht naar zoetigheid was verdwenen. Ik taalde er niet meer naar. Zelfs niet als ik het moeilijk had. Trouwens, zo vaak had ik het niet meer moeilijk. Die sombere buien leken ook ineens verleden tijd. Het was net alsof het in mijn hoofd ook was opgeruimd. Ik voelde me mentaal gewoon een stuk beter.'

Dankbaar

Het is inmiddels 10 maanden geleden dat Hanneke haar virtuele maagband kreeg. 'Wat ben ik blij dat ik deze stap gezet heb. Financieel was het best een investering, maar dat is het dubbel en dwars waard geweest. Ik val nog steeds af. Niet zo hard meer als in het begin hoor. Maar ik ben in totaal al 21 kilo kwijt! Mijn internist was bij mijn laatste controle heel tevreden over mijn bloedsuiker en ik kan weer wandelen zonder direct buiten adem te raken of last van mijn knieën te krijgen. Ik voel me weer de moeite waard! Dat was me zonder Winny nooit gelukt!'