Bij hypnose kom je in een veranderde staat van bewustzijn terecht. Tijdens deze trance kunnen suggesties direct in ons onderbewustzijn worden opgenomen. Dit maakt hypnose geschikt om problemen in het dagelijkse leven mee te behandelen. Het is met hypnose bijvoorbeeld mogelijk om te stoppen met roken, gewicht te verliezen, angst en fobie te behandelen en gewoontes, zoals nagelbijten, te veranderen.
Hypnotherapie is niets om bang voor te zijn. Sterker nog, mensen maken eigenlijk dagelijks een lichte staat van hypnose mee. Denk bijvoorbeeld aan een film waar je helemaal in op gaat of een ritje op de fiets dat je achteraf amper kunt herinneren omdat je zó op de automatische piloot hebt gereden. Je geeft zodanig aandacht aan één ding, dat je de wereld om je heen even vergeet.
Er bestaan verschillende hypnosestadia of trancedieptes. Normale waaktoestand zoals we gewoon functioneren, lichte trance (somnolentie), middelmatige trance (hypotaxie) en diepe trance, ook wel somnambulisme genoemd. Bij mij in de praktijk wordt in de meeste gevallen gewerkt met deze laatste vorm, somnambulisme. In deze staat worden directe suggesties goed opgenomen. Alleen dan kun je dus een goede behandeling ondergaan.
Hypnose betekent niet dat je de controle uit handen geeft – je behoudt de eigen regie terwijl je in hypnotische staat bent. Hypnotiseurs kunnen bijvoorbeeld een negatieve ervaring omvormen tot een positieve ervaring en veranderingen in gedrag stimuleren. Deze suggesties zijn enkel voor lange tijd nuttig, wanneer deze goed zijn voor het eigen lichaam. Een suggestie waar je zelf niet in gelooft, zal dan ook weinig effect hebben. Hoe dieper de trance, des te beter het effect is dat we kunnen bereiken!